T: 01 43 80 255 / 031 390 349 Piši namKontakt
Logo
.
.
.
 E-športni
 informator
 
Želim prejemati novosti in zanimivosti iz ponudbe ŠOU športa enkrat tedensko na svoj e-naslov
Spoštujemo vašo zasebnost

 Iskalnik
..
.
..
.....
.....

.
<< SEP - 2017 >>
...
..
PONTORSREČETPETSOBNED
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930
..
...
.


.
 Orientalski ples
 
KAJ JE ORIENTALSKI PLES: e v različnih oblikah razširjen na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, najbolj pa je uspel in se razvil v Egiptu, kjer je znan pod imenom raqs sharqi. Raqs sharki pomeni "ples iz Orienta" ali orientalski ples, pa tudi odrski, solo egipčanski ples, ki se opira na bistvo egipčanskega plesnega izročila. Svoje korenine ima v starodavnih rodnostno-plodnostnih ritualih in ljudskih obrednih plesih. Ples se je rojeval v templjih in v ženskih telesih. Je tudi odsev združenja z božanstvi. V času faraonov so svečenice duhovnice vrtele svoja telesa in valovile s svojimi trebuhi, da bi jih obsedla Hator, boginja ljubezni, plesa, glasbe in plodnosti. Razvijajoč se iz predislamske tradicije, je bil ples raqs sharqi pod nenehnim vplivom mnogih osvajanj in kulturnih asimilacij, ki so prevladovale v egipčanski zgodovini. Kljub majhni dokumentaciji se je plesno znanje tradicionalno prenašalo iz generacije v generacijo, temelječ na oralni tradiciji znotraj družine. Ples je zaobjel vse socialne sloje v Egiptu, od kraljevih dvorov do fellahin (kmetov) in urbanih ciganov ghawazee. Vse do 60. let prejšnjega stoletja so delovale awalim, profesionalne plesalke, pevke in glasbenice, ki so zabavale na priviligiranih domovih pri družinskih slavjih (rojstva, poroke). Skromne ghaziyyah pa so javno plesale na ulici. Raqs sharqi je tudi ples prenatrpanih kairovskih kavarn in razkošnega hollywoodskega stila filmov iz 40., 50. in 60. let prejšnjega stoletja. Znotraj kompleksnosti tega plesa se prepleta starodavno-moderno, urbano-ruralno, islamsko-sufijsko, faraonsko-univerzalno. Orientalskega plesa se ne da razumeti brez glasbenega konteksta, saj sta glasba in ples neločljiva celota, skupaj ustvarita tarab, čar. Opira se na tri stile: prvi je zemeljski in ognjevit ples Gornjega Egipta - sha'abi, ki ponuja bogat spekter užitkov, od enostavnih, očarljivih ritmov, ki povezujejo Egipt z črno Afriko do kompleksnosti glasbe Gornjega Egipta. Drugi stil je čustveni, mestni ples - baladi, tretji pa klasični ples - sharqi, ki se je razvil na dvorih, v intimnih prostorih palač in domov bogatašev. Ohranil je visoke aristokratske standarde, petje, poezijo in prefinjen ples. Raqs sharqi je danes živeča tradicija plesa in glasbe. Je hkrati mističen in prizemljen, ritmičen in fluiden, pa tudi okrasen. Je osebna izkušnja, ki izraža razpoloženje, ta pa jemlje dih. Skozi delo predanih plesalk in podpore navdušenega občinstva se ta starodaven in lep ples razvija kot visoko priznana odrska umetnost.

UČINKI ORIENTALSKEGA PLESA: Orientalski ples je alternativna oblika rekreacije ali pot k resnemu plesnemu udejstvovanju in nastopanju. Z vadbo boste okrepile svoje telo, še posebno trebušne in stegenske mišice, popravile držo, uživale v glasbi in gibanju, ustvarjanju, se družile, sprostile..

KOMU JE TEČAJ NAMENJEN: Ta ples je primeren za ženske, ki želijo s plesom spoznati svoje telo, se razgibati in ob tem uživati. Prav tako je primeren za vse postave, saj ni pomembno ali je plesalka velika ali majhna; suha ali malo manj suha. Pomembno je, da ženska želi storiti nekaj zase in za svoje dobro počutje. Plesno predznanje ni potrebno.         
 
Začetni tečaj orientalskega plesa

Fotogalerija (Število slik: 7)
.
 

POVEZAVE.PRIJAVI SE.SPLOŠNI POGOJI
.
Copyright: (C) ŠOU šport | 2003-2013 | Vse pravice pridržaneIzdelava strani: iLab d.o.o. 2007
Trenutno na strani: 17 uporabnikov.Stran naložena v: 0,013 s.
Nastavitve piškotkov. 
.
.